Het is juni en we rijden naar de stadscamping van Wenen. Een mooie stad met prachtige oude gebouwen. We brengen 2 dagen door in de stad maar zijn natuurlijk ook op zoek naar de wijngaarden (ong. 600 ha.) die Wenen binnen haar stadsgrenzen heeft. Als de camper weer staat pakken we onze fietsen.

We fietsen (en lopen) in de warmte de steile Nussberg aan de noord-west kant van de stad op. Donkere wolken pakken zich ondertussen samen en vlak voor de bui losbarst bereiken we op de top het overdekte terras van de “heuriger” Wieninger. Een heuriger is van oudsher een wijnboer die de wijn van de laatste oogst uitschenkt. De wijn van het nieuwe jaar wordt op 11 november officieel Heuriger genoemd. Maar heuriger is dus ook het lokaal van de wijnboer die deze wijn uitschenkt. Vaak is het een kleine herberg, gerund door 1 familie. We zitten droog en hebben een prachtig uitzicht over de stad en donkere donderwolken en genieten ondertussen van een heerlijke Wiener Gemischter Satz met een goed verzorgd kaasplankje.

 

Ach…. wat kan het leven toch soms fijn zijn! Zo is het niet erg om te moeten schuilen voor een stevige onweersbui.

De volgende dag slenteren we door de binnenstad van Wenen en belanden aan het eind van de middag op het terras van Stadsheuriger Gigerl. Hier genieten we o.a. van een glas Roter Veltliner en een goede maaltijd.

Na een goede nachtrust besluiten we Wenen al fietsend te verkennen. We volgend de fietsroute door de stad langs prachtige gebouwen, parken en tuinen. Van al die cultuur krijgt een mens trek en dus gaan we in de loop van de dag op zoek naar Heuriger Bach-Hengl. We laten ons verrassen met een mooie Traminer lieblich en een Chardonay. Voordat we weer op de fiets stappen richting de camping moet er natuurlijk nog een fles gekocht worden om mee te nemen naar huis. Het wordt een fles Rheinriesling, gemaakt in een traditie van een 1000 jaar oude wijncultuur.

 

Leave A Comment

Bel direct